27/1/10

As flores comestibles unha nova alternativa

0 comentarios

De todos é coñecido o valor que teñen as flores para a decoración, polo seu color, fragancia, vistosidade, etc...

Sen embargo, no é tan coñecido o uso das flores comestibles, usadas na cociña. As flores comestibles utilízanse sobre todo como elementos decorativos e vistosos, pero tamén de xeito que lle aporte o seu sabor, dándolle a comida un toque de distinción.

Ademáis de ter un papel primordial na estética, as flores aportan un gran alimento nutritivo, pois contén vitaminas A, B, C , D, E etc... presentando unha calidade proteínica excelente.

Todo isto resulta novo en España, pero en outros países como son o caso de China, México, Brasil, Francia, EEUU, Canadá ou Grecia lévanse usando dende hai miles de anos na cociña, aproveitando a suas calidades saudables e medicinales, asi como o seu nivel nutritivo.

Unha das empesas que se adican a súa comercializacion é Alba-Soldevila, situada na provincia de Lleida. Recomendovos que visitedes a súa páxina web para ver os productos que comercializan.

Esta novidade, pode servir como unha alternativa os cultivos tradicionais nas zonas agricolas periurbanas, donde os cultivos tradiconais non ofrezan unha boa rentabilidade, debido a presión a que estan sometidos. Sen dúbida que é unha actividade que está en auxe, na cal xa se están a obter uns bos resultados, aínda que coa dúbida de que a sua producción en viveiros resultase rentable.

Simplemente, esta é unha curiosidade máis dun campo tan extenso e a vez interesante, como é o das plantas.






Fontes:

http://florescomestibles.com/index.htm

http://nutricion.suite101.net/article.cfm/flores_como_fuente_de_alimento


http://www.horticom.com/pd/article.php?sid=74444

Tipos de viveiros

0 comentarios

Según para que esté orientada a instalación, existen diferentes tipos de viveiros;

-Viveiros orientados a producción de grandes cantidades de diferentes cultivos para a súa venda e logo o seu consumo.

-Viveiros que se encargan de cultivar diferentes tipos de árbores é plantas.

Tamén se poden clasificar os tipos de viveiros en “permanentes” ou “temporais”

Os permanentes son aqueles que se crean en zonas estratéxicas para o cultivo de diferentes tipos de plantas é árbores , e a súa duración non ten límite.

Os temporais ubícanse en zonas non tan accesibles aos medios de transporte, que generalmente utilízanse para o cultivo de árbores é localízanse cerca do lugar onde se van a trasplantar.

Tamén a parte dos tipos mencionados anteriormente pódese falar dos viveiros adicados a investigación, que se encargan do cultivo de certas especies de plantas, a utilización deste sistema permite descubrir características de diferentes tipos de plantas que non se coñecían.

Os viveiros teñen a función de proteger ás especies en extinción, a causa da explotación que o home fai sobre distintos tipos de plantas, florais é arbóreas.



A produción e venda da Poinsettia en Galicia.

0 comentarios

Entre os tipos de viveiros que podemos atopar, están aqueles que se adican solo á produción de planta mediante sementeira ou esgallado, e posterior venda para que o engorde sexa realizado por outro profesional. O video que representa isto, foi extraido da páxina web da galega, e mostra o proceso de reprodución da planta de flor de pascua Poinsettia dendo o momento no que realizan o esgallado ata que a planta está lista para a venda a outro viveiro, neste caso a un de engorde. Estes profesionais comentan as distintas fases que pasa a planta no invernadoiro, e as condicións de humidade, temperatura, etc que debe ter para o correcto desenrolo das plantas.
Danlle moita importancia á humidade, posto que é necesaria para o enraizamento dos esgallos, pero ai que ter presentes os problemas que pode xerar sobre todo de fungos. Fala tamén da calefacción que eles aporta ás plantas, e dos tratamentos fitosanitarios que lle fan. Por último, comentar que neste caso, obteñen o material de reprodución por importación dos esgallos, dacordo ás necesidades do mercado en canto a variedades, cor, etc.

agalega.info - Videos das noticias dos informativos da TVG

Cermosán S.L.

0 comentarios

CERMOSÁN
Maquinaria para horticultura ornamental.



A empresa Cermosán SL é unha empresa valenciana que comezou a súa andadura como especialista na mecanización integral de viveiros no ano 1990, centrándose tanto na fabricación propia como no mantemento de instalacións xa establecidas, especializandose sobre todo no cultivo de planta en maceta. Traballan con marcas moi variadas como poden ser Cermixer, Polaris, Vibromac, Cermiplant, etc.Posteriormente, de despois de chegar a un acordo con dúas empresas fabricantes de maquinaria para viveiros Cermosán abandona a fabricación propia e centrase na distribución de productos das marcas Javo e Tea Projet.



O abano en maquinaria e robotización que esta empresa oferta ós viveiristas é moi variado, e nel podemos atopar productos tan variados como os seguintes:

-Enmacetadoras
-Alimentadoras e mezcladoras de substratos.
-Máquinas para Big-Bale. Son maquinas dispensadoras de substrato envasado polo sistema de Big-Bale. (O Big-Bale tratase dun modo de envase plástico para substratos que posteriormente se van a utilizar en enmacetadoras ou mesturadoras de substratos, que lle aporta comodidade e funcionalidade).
-Sistemas de robotización.
-Transporte interno.
-Cintas transportadoras.
- Nebulizadores eléctricos.
- Dosificadores de abonos solidos.
- Sembradoras.
- Enchedoras de macetas.
-Lavadoras de bandexas.
-Pinzas portamaletas.
Etc.



A empresa, ademais, ofrece ó cliente a posibilidade de elaboración dun estudo e análise previos para establecer as necesidades iniciais en cada proxecto, coa fin de orientalo o mellor posible na posterior posta en práctica e sacarlle asi todo o seu rendemento e productividade.

-Asesoramento técnico: A empresa ofrece a posibilidade de orientación ó viveirista dende antes da constitución do viveiro, encamiñando ó mesmo cara a un proxecto ó máis viable e obxectivo posible. Tamén ofrecen a posibilidade de orientación en caso de adquisición de unha nova máquina en viveiros xa establecidos, coa fin de que o empresario merque a maquina máis axeitada en función das súas necesidades., en funcion da planta empregada, tipo de substrato, etc. A posta en marcha en postventa é outro dos servizos que Cermosán ofrece ós seus clientes.



-Reparación en viveiro: Cermosán, ademais da comercialización, ofrece a posibilidade do mantemento técnico das máquinas en caso de avarías, tanto no propio viveiro como no taller da empresa, ao cal se levará a máquina en caso de que sexa preciso, así como a reposición de pezas de reposto ou de segunda man, con distribución en viveiro de ser necesario, mantemento de equipos antigos, etc.




Para máis información podedes visitar o sitio web da empresa, www.cermosán.com, ou no seu correo electrónico info@cermosán.com.


Cermosán, S.L.
C/ Marqués de Sotelo, 1
46610 Guadassuar (Valencia)
Tel.: +34 962 572 067
Fax: +34 962 571 372

Fontes: www.cermosán.com

Viveiros mañente

0 comentarios


Viveiros mañente

Primeiro viveiro certificado en Galicia co certificado de calidade ISO.
Levan producindo planta o redor de 25 anos, os seus obxectivos son:
Ofreceren unha maior calidade de planta forestal, asegurando unha constante innovación, tanto na producción como na oferta das especies, co obxectivo de responder as necesidades dos profesionais mais esixentes.
Actualmente, ofrecen unha ampla variedade de especies forestais, ornamentais e de restauración.
Dispoñen de modernas instalacións para a producción de planta de calidade: máquinas de sementado e enmacetado, cámaras de xerminación, invernadero de cristal e superficie preparada para un adecuado endurecemento da planta no exterior.
Son o primeiro Viveiro de Galicia en obter a certificación de calidade ISO 9001:2000.
As especies máis utilizadas no viveiro son: planta forestal sobre todo para repoboacións, planta ornamental, planta a raiz desnuda, nogais hibridos ademais de setos con diferentes alturas.
Aquí deixo a dirección na que se poden poñer en contacto ademais da dirección web para obteren mais información.
Barrio Mañente s/n
Ctra N-642 km 29
27780, Foz, Lugo
Tlf (+34) 982 14 18 52
FAX (+34) 982 14 15 92
Móvil (+34) 639 66 75 20
Dirección electronica: viveirosmanente@yahoo.es

26/1/10

Castaño do país resistente á tinta

0 comentarios

É sabido por todos que o castaño do país ( Castanea sativa) conta cun enemigo natural: a Phytophthora cinamonni, máis coñecida como a tinta. Dende fai tempo vense usando híbridos resistentes a enfermidade para intentar evitar a morte das árbores, pero estes híbridos son máis vulnerables os axentes atmosféricos, como as xeadas tardías e non se adaptan tan ben o terreo como o castiñeiro autóctono. Dende fai uns anos a empresa Tragsa no seu viveiro de Maceda (Ourense) ven realizando un estudio para obter clons de castaños do país resistentes a tinta. Para elo buscaron castaños autóctonos con esa resistencia á enfermidade dos que obtiberon material vexetal para traballar sobre el. En colaboración co CSIC de Santiago, conseguiron conservar ese material en nitróxeno líquido ( crioconservación), para a continuación obter, mediante cultivo "in vitro" novas plantas e descartar aquelas que non sobreviviron ó proceso. Cas que quedan inocúlanlle o fungo para comprobar a súa resistencia a enfermidade. Hoxe en día contan con oito clons de Castanea sativa resistentes á tinta e esperan obter máis dos 132 que teñen seleccionados. O seu obxetivo é ter castaño do país resistente a este fungo e nun ano esperáse ter no mercado material cualificado para a súa utilización.
Este traballo de investigación utilizando a crioconservación foi merecedor do premio da Academia Galega das Ciencias.
Como é de supoñer que seguro non vos quedou de todo claro a miña explicación sobre este estudio, déixovos esta reportaxe do programa A Labranza emitido o pasado 24 de xaneiro no que se fala desta investigación.

agalega.info - Videos das noticias dos informativos da TVG

Hidroponia

0 comentarios


LA HIDROPONIA

La Hidroponia consiste en el cultivo de las plantas mediante la utilización de sustratos solidos que no es tierra (concha de coco,cascarilla de arroz,arena lavada de río,perlita,lana de roca,etc). Estos sustratos ofrecen la posibilidad de mantenr la humedad y favorece la oxigenación de las raices de las plantas.

La Hidroponia no aporta nutrientes y esta libre de contaminaciones ,plagas y enfermedades,ya que la planta obtiene sus nutrientes del agua.Las ventajas de la hidroponia son:
  • No depende de las estaciones,ya que,se puede hacer en invernaderos
  • No depende de la calidad de los suelos.
  • Se puede controlar la calidad de los nutrientes.
  • Permite mejor uso de agua.
  • Permite mejor uso del agua
  • Permite el control de plagas y enfermedades
  • Disminucion de agentes toxicos.
  • Las frutas y vegetales crecen de forma regular.
  • No requieregrandes extensiones de tierra.

Para mas informacion en: http://www.elmejorguia.com/hidroponia/




Araña vermella

0 comentarios

A araña vermella e unha plaga que non detectada a tempo pode causar moitos problemas nun xardín, pero dadas as condicions nas que se atopan as plantas dentro dun viveiro ( temperaturas altas), esta plaga pode ter efectos devastadores sobre o noso cultivo.

1. BIOLOXÍA

A plaga da araña vermella está causada por moitas especies de arácnidos. Soen ser pequenas de aproximadamente 0.5 a 1 mm.

A plaga non esta presente en especies concretas pois pode infectar a moitísimas especies. Vive no envés das follas alimentándose da saiba da planta. Cando as temperaturas son altas e secas e o momento no que os arácnidos reprodúcense de forma mais numerosa e rápida. Nestes momentos nas colonias soen haber 3 machos por cada femia, e cando a plaga mostrase mais agresiva contra as plantas que infecta.

2. SINTOMAS

Os síntomas da plaga son básicamente un debilitamento xeral da planta con amarelamento das follas e perdida de vigor. Aínda así o síntoma mais claro son as manchas claras que aparecen polo haz e o enves das follas que pouco a pouco van amareleando a planta (exceptuando os nervios) e acaban por secala.

3. TRATAMENTOS

Esta plaga prolifera e se reproduce a un ritmo moi elevado cando as temperaturas son altas e a humidade relativa baixa, co cal si temos un viveiro caseiro una das mellores formas de prevenila o eliminala nos primeiros estadíos e pulverizando as plantas con auga, en un viveiro comercial pulverizar tamén de forma xeneralizada con sistemas como o “Fog Sistem”. Non obstante cando a plaga esta moi avanzada e esto non funciona pódese tratar con algún acaricida que teña como materia activa productos como: DICOFOL, TEDION, CARBOFENOTION….

Interiorismo e planta de interior

0 comentarios




Ola compañeiros, aquí vos deixo unhas curiosas fotos das últimas tendencias en decoración de interior combinando coa planta de interior.
Unha forma nova e distinta de presentar as plantas de toda a vida no fogar, aínda que coido que non debe de ser moi práctico. Preguntome como regaran a pobres plantiñas.

CULTIVO IN VITRO

0 comentarios

A continuación mostrovos un video de reproducción de cultivo in vitro donde nos mostra as ventaxas que ten utilizar este método de reproducción asexual, este video sirvenos para repasar os coñecementos adquiridos na primeira evaluación, tales como:

- Definición de cultivo invitro.
- Factores que interveñen.
- Medios de cultivo.
- Aplicación do cultivo de texido vexetal invitro.
- Técnicas de cultivo.

Producción en Viveiros

0 comentarios


SUSTRATO

Cando falamos de Producción de plantas normalmente pensamos que planta queremos, a maceta que usaremos a distribución e venta ect. pero para que todo iso sexa posible o primeiro que debemos centrarnos e no SUSTRATO.
Podemos distinguir diversos tipos de sustrato según as súas particulares, para producción Viveirista, para Manipulación de Plantas, para Hidroponia, para Xardins e para Bricolaxe.

Nos centraremonos máis na parte Viveirista, neste tipo de sustratos poden existir diferentes tipos de mezclas dependendo do tipo de producción si é planta de interior, exterior,de temporada etc.Normalmente dividense en sustratos quimicamente Inertes ou Activos; esto esta relacionado coa capacidade de Intercambio Cationico e a capacidade de almacenamento de nutrintes. Pero tamen hai que ter en conta as súas caracteristicas Físicas (densidade, estrutura, granulometria....)

Normalmente cada Viveiro ten a sú propia mezcla de sustrato que garda recelosamente de que non sexa descuberta. Os materiais usados para esa mezcla son moi variados cabe nombrar os máis clasicos coma:

  1. Terra propia do lugar
  2. Turba
  3. Arcilla
  4. Area granitica o silícea
  5. Grava
  6. Perlita
  7. Vermiculita
  8. Corteza de Pino
Pero tamen se usan outros materiais máis exoticos ou pouco comúns como:

  • Roca volcanica
  • Fibra de Coco
  • Lana de Roca
  • Fibra de Bambú
  • Cachaza (Subproducto da Caña de Azucar normalmente)
  • Carbón vegetal
Para que un sustrtato sexa adecuado e dé bos resultados durante a xerminación, o enraizamento e o crecemento das plantas, requiren estas características do medio de cultivo:

  • Alta capacidade de retención de auga facilmente dispoñible.
  • Subministro de aire suficiente.
  • Elevada porosidade.
  • Distribución do tamaño das partículas, que manteña as condiciones anteriores.
  • Baixa densidade aparente.
  • Para impedir a contracción o inchazón do medio, unha estructura estable.
  • Propiedades químicas:
  • Mínima velocidade de descomposición.
  • Baixa capacidade de intercambio catiónico, dependendo da fertirrigación que se lle aplique permanentemente o intermitente.
  • Baixa salinidade.
  • Suficiente nivel de nutrientes asimilables.
  • Alta capacidade tampón e capacidade para manter constante o pH.

Outras propiedades:
  • Fácil de mezclar.
  • Libre de sementess de malas herbas, nematodos e outros patóxenos e sustancias fitotóxicas.
  • Reproductividade e dispoñibilidad.
  • Baixo custe.
  • Fácil de desinfectar e estabilidade fronte a desinfección.
  • Resistencia a cambios externos físicos, químicos e ambientais.

invernadoiro tradicional

0 comentarios

A pesares do momento no que nos encontramos algunhas pequenas empresas intentan manterse no tempo utilizando tecnicas de traballo que respectan o cultivo tradicional. É o caso de José Neo,de Rois, que utilizando un invernadoiro tradicional foi capaz de conseguir unha producción de entre 700 e 1000 leitugas o dia que vende directamente ó mercado.
Consiste en mesturar un sistema de traballo intensivo ademais de aplicar un método moderno de desinfección a partires de vapor para combatir as enfermedades da terra.
Empezaron fai 25 anos producindo pimentos de padron, xudias, tomates e leitugas nun invernadoiro de 500 metros cadrados. Foron ampliando a producción e centrandose sobre todo na leituga. Hoxe poseen 13 naves con 5000 metros cadrados nas cales contan co primeiro sistema de desinfección do solo a partir de vapor en galicia. Outra das bases do seu éxito consiste en vender directamente ó comprador, evitando intermediarios podendo asi vivir coma un obreiro de clase media.

Produtores 2012-2013

Produtores 2012-2013
De dereita a esquerda: Kevin, Cristina, Esperanza, Xurxo, Sergi, Gustavo, Jorge, Alex, Tamara, Jacobo, José Manuel.Na parte inferior: Héctor, Óscar, Martín e Ventura. Fáltanos o produtor Brea.

Productores 2010/2011

Productores 2010/2011
De dereita a esquerda e de arriba a abaixo: Chema, Fernando, Andrés, Jesús Manuel, Inés, Javier, David, Carlos, Iria, Toñito, Hugo, Lorena e Ruso. Tamén están no grupo pero faltan na foto:Miguel Angel, Cristina e Zalo

Os Novos Productores

Os Novos Productores
Nesta rubica fotográfica temos os novos productores, tras unha saida o campo, son de esquerda a dereita Mario, Ramón, Silvia, Francisco, Pilar, Jose Manuel, Angel Castro, Alberto, Oscar, J.Martín, Juan, Angel García, Fernando e David.

Os productores

Os productores
Na foto os sonrintes productores, non se sabe si por puro placer ou por inconsciencia ante o que lles espera. Son de dereita a esquerda na liña de atrás: Rocío Torreira, Xosé Manuel Calvo, Julio Cesar Martino, Manuel Rúa, Amable Rodríguez, Marta Fraiz, e na liña dianteira: Francisco Romar, Rocío Gardes, Natalia Piñeiro e Sandra Sánchez. Faltan Rocío Sampedro e o productor ocasional Juan Santiso.

remexe polo blog

 
Producindo Planta - Template By Blogger Clicks