11/3/11

Viveiro EUROÁRBORE S.L

0 comentarios

9/3/11

Catálogo de especies

0 comentarios

No viveiro O Rego, ademais da produción dos clons de castiñeiro híbrido 55, 111, 125, 324, 392, 1482, 1483, 2671, 7521, 7810, 90044, H-S (certificados), producen tamén as especies forestais de piñeiro marítimo, pseudotsuga, sequoia, bidueiro e ameneiro, todas elas a partires de semente.
O ciclo produtivo de cada unha delas descríbese no seguinte Issuu:

Traballo Viveros La Garantia

0 comentarios

Aqui deixo o meu traballo sobre o Viveiro
espero que sexa de interese.

8/3/11

Xardín Compostela.

0 comentarios

Como dixo Zalo, porrrrrr fin eleximos, e fumos visitar o viveiro, que finalmente será Xardín Compostela.
Un viveiro familiar con máis de 30 anos de experiencia.
Comenzaron traballando en Vilagarcía, para máis tarde trasladar a súa actividade a Santiago de compostela, concretamente a Roxos, donde están dende fai 20 anos.
Aquí vos deixo un mapa coa súa localización


Ver mapa más grande

Acodos

0 comentarios

Na produción de clons de castiñeiro resistentes á tinta, outras técnicas de propagación como o esgallado e máis recentemente o cultivo in vitro estanse a considerar como a solución de futuro para superar as eivas do acodo.
Na seguinte entrevista, a propietaria do viveiro (Macu), deféndenos a vixencia da técnica que eles veñen desenvolvendo e matiza algúns datos recollidos da bibliograía.

Produción de castiñeiro híbrido

0 comentarios


O aproveitamento do seu froito, as cualidades estéticas e tecnolóxicas da súa madeira, a simbiose con fungos comestibles ou os seu valores paisaxísticos fan do castiñeiro unha das árbores máis apreciadas.
Nas cotas máis baixas do noso país o castiñeiro é sensible á doenza da tinta, razón pola que se fai recomendable empregar clons procedentes de híbridos entre o noso castiñeiro e o chinés ou xaponés, ambos resistentes a esta doenza.
O Rego é un pequeno viveiro pioneiro en Galicia na produción de clons de castiñeiro híbrido mediante acodo baixo. No Issuu seguinte describimos a técnica de acodado que se veu perfeccionando en O Rego.




Seguidamente, amósase unha publicación oficial sobre clons de castiñeiro híbrido para a produción de madeira.

E agora, outra publicación da mesma fonte sobre variedades de castaña.

7/3/11

Fotos Bonsai Galería

0 comentarios

Entrevista a Luis Pillado

0 comentarios



En esta entrevista realizada este pasado sábado 5 de Marzo en el vivero de Luis Pillado nos cuenta algo más sobre el mundo del Bonsai y su trabajo en esta práctica a lo largo de más de 20 años. Sin más, agradecer a Luis y a sus alumnos su tiempo.


Entrevista parte1 by Chema

Entrevista parte2 by Chema

Calendarios e axendas en Bonsai

0 comentarios

Neste viveiro-escola os que traballan as árbores son os propios alumnos e o dono Luis.
Segundo a época do ano que sexa hai actuacións sobre os árbores que se deberan facerse mellor nunha determinada época, para axdar con isto adxuntovos uns calendarios e axendas de labores moi utiles, para facelos mesmos.

Todos os pdf foron realizados por Jose Maria Muro, http://josemarimuro.es/bonsai/archivospdf.htm

plugin-agendaespecies

Poda, pinzado e desfoliado nun Bonsai

0 comentarios

Comenzarei explicando que é e que función ten un desfoliado e un pinzado.

O desfoliado que é quitar follas enteiras, ten dúas finalidades unha é a de reducir o tamaño das follas desfoliando o arbol.
E a outra finalidade é ramificar unha rama pois cando a túa quítaslle as follas a unha rama deixando dúas follas ou mais ao final da rama para que sirvan de tirasabias, pois se non as deixas pódeseche secar dita rama, bo en resumo cando quitas as follas dunha rama o arbol respóndeche espertando as xemas que ten na axila da devandita folla e che ramifica a rama e desta maneira se espesa o arbol,cando cortes as follas deixalle un anaco de peciolo na rama para non danar a xema,peciolo é o rabiño que ten a folla.

hojas (© Atsuko Kato)
http://www.xs4all.nl/~kwanten/espthetree.htm


No pinzado o que se fai é cortar con tesoira, coas uñas ou con pinzas (por iso o nome pinzado, uso de pinzas) o brote apical en crecemento dunha rama, a fin de cortar o crecemento e evitar que a rama creza demasiado. Tampouco é o mesmo que podar, posto que acá córtase o brote mentres todo o crecemento está aínda novo, mentres en pódaa o corte é cando a cuestión está máis madura. A modo de exemplo e para que quede máis claro, unha das técnicas para caducifolios é que cando o novo brote está a crecer, apenas se esbozan un par de follas elimínase o resto do brote crecente, deixando soamente as dúas follas. O resultado é entón un menor desenvolvemento da rama e as follas, dando entrenudos máis mozos e follas de menor tamaño, a máis diso favorecer unha ramificación máis rápida. No defoliado o que hacés é eliminar as follas do arbolito co sentido de provocar unha segunda brotación.
http://www.bonsai-arte-viviente.com/forma_de_pinzado_en_las_diferentes_especies.html
Pinzado dun arce formado


PODA DE FORMACION
A poda de formación normalmente efectúase cando se adquire un novo exemplar.
Trátase dunha poda para moldear unha árbore polo que só adóitase efectuar unha vez na vida. É recomendable efectuala a principios de primavera e porase pasta selladora en cada corte.pasta selladora

Antes de efectuar ningún traballo, é recomendable facer un bosquexo sobre papel e reflectir nel o que pretendemos facer e onde tentamos chegar no futuro.
O proceso de selección de ramas, debe basearse no estilo de árbore que queremos facer.
En primeiro lugar debemos observar a árbore con detemento, unha vez decidido o estilo ao que se adapta o Bonsái elíxese a fronte.
A continuación debemos dividir o tronco da árbore en tres terzos, o primeiro comeza na base de raíces e o último termina no ápice.
Polo xeral o primeiro terzo déixase libre de ramas. No segundo terzo do tronco sitúase a rama principal que adoita ser a que máis destaca, esta debe crecer lateralmente. Pódanse todas as que queden por baixo desta, as superiores déixanse de forma alterna ao longo do tronco, unha á dereita, outra á esquerda, atrás, etc. evitando que ningunha creza cara á fronte ata que chegar ao terceiro terzo, unha vez alí deixarémolas crecer en todas as direccións incluído a fronte.


PODA DE MANTEMENTO
Serve para corrixir o crecemento das árbores. Polo xeral todas as ramas e brotes deben recibir luz. Eliminaremos todas as ramas que crezan directamente cara arriba ou cara abaixo, as que se crucen con outras ou as que crezan cara ao interior. Evitando así que os brotes novos afóguense por mor da falta de aire e luz. Aplicando esta regra conseguiremos unha silueta triangular, cunha base máis ampla que a copa.
Pódese formar un Bonsái só coas técnicas de poda, aínda que os resultados máis naturais conséguense combinando esta técnica coa do alambrado. A poda produce ángulos demasiado agudos no tronco e ramas, mentres que o alambrado prodúceos suaves.
Pódese realizar este traballo, no inverno e durante a estación de crecemento.
Se se realiza no inverno, chámase poda de aclareo. Actúase sobre brotes e ramas xa lignificadas. O obxectivo desta poda é o de ordenar o crecemento das ramas para a próxima estación vexetativa.
Se a realizamos durante a época vexetativa denomínase pinzado e actuaremos sobre os brotes verdes ou semi-duros dese mesmo ano. Pódaa de deixar crecer e cortar é moi útil combinada coa utilización de ramas guía. Mediante o uso de ramas guía conseguiremos que ramas e tronco engorden rapidamente.

Macetas de Bonsai

0 comentarios


Como xa veredes no documento adxunto dentro da parte da elección da maceta hai un mundo, e todo un mercado de cores, tamaños e formas. A elección para cada árbore é algo moi particular.
Neste viveiro podemos encontrar moitas de diferentes materiais: gres, arxila cocida, marmol. Rochas e pizarras (para os bosques). Algunhas de elas teñen un remate final, un esmaltado o un lacado.
Para os árbores en entrenamento: madeira, caixas de porispan e de plástico.
John Naka - Macetas Bonsai

Macetas-rusticas4Macetas-rusticas3Macetas-rusticas2Macetas-rusticas1Macetas-decoradas1Macetas-normales1Macetas-normales2Macetas-normales3Rocas1Macetas-artesanales2Macetas-artesanales1

Transplantado de Bonsai

0 comentarios

¿É necesario transplantar?. Non sempre, de feito hai escolas por exemplo a filipinas, que non o fai.
¿Pero cada cantos anos hai que transplantar?. Non hai tampouco un patrón fixo depende do árbol e da especie, hai especias que teñen un desenrrolo radical máis vigoroso, e polo tanto máis propenso a que se obture de raices toda a maceta e en consecuencia non drene o auga.


¿CANDO TRANSPLANTAR?
Calquera planta pode sobrevivir en case calquera substrato de mellor ou peor forma, polo que nada máis lonxe da miña intención que dar unha relación de substratos por especies, nin de mesturas, e menos aínda de entrar nun debate sobre o que a uns lles vai ben, a outros mellor, e a outros magníficamente. Habedes de ser vós en función do voso clima, dispoñibilidade de rega e abonado, experiencia e medios, os que decidades o substrato a utilizar, así que só darei unhas pautas que me parecen importantes e que vos poden axudar a decidir a mellor mestura para as vosas condicións concretas.

Alambrado dun bonsai

0 comentarios

Alambrar un Bonsái é un método moi importante para pór as ramas na forma desexada. As ramas envólvense nun arame de cobre especial que se pode inclinar na forma e dirección desexada.
Conforme creza, a árbore toma a forma desexada e pódese quitar o arame. Hai que alambrar un Bonsái moi coidadosamente; se se dana a cortiza da árbore, é posible que algunhas partes se atrofien. Por iso desenvolvéronse técnicas especiais para poder alambrar as ramas de maneira segura.
Para alambrar ramas dun groso particular utilízase tamén arame de cobre dun groso particular. Se alambran ramas delgadas con arame de cobre de 1 mm; ramas máis gordas se alambran con arame de cobre de 1 a 8 mm. Ás veces envólvense ramas gordas primeiro con rafia (que pode comprarse en calquera centro de xardinaría) para que non se danen cando se dobran. Tamén se poden dobrar os troncos, pero só se non son demasiados gordos.

Métodos para alambrar

Estilos Bonsai

0 comentarios

6/3/11

Técnicas de bonsai

0 comentarios

Técnicas de bonsai
Normas xerais para o cultivo do bonsai
1.Elixir plantas robustas, resistentes. As coniferas son as máis usadas, especialmente as juníperas, que son moi boas, excepto polas variedades variegata, que non son demasiado duras, e ademais non ven na natureza. A familia dos piñeiros é robusta, pero a miúdo fáltanlles ramas boas coas que traballar , e son de crecemento
máis lento. Para o principiante carece de moitos elementos. Hai moitas árbores de folla caduca, resistentes tamén, pero para a práctica dos estilos básicos son materiais para experiencias posteriores.
2. É práctico empezar cunha árbore de tamaño pequeno, pero non demasiado. O chamado tamaño de 4 litros ou de 20 litros, é o considerado bo. O tamaño da árbore terminada será de 15 a 25 centímetros de altura.

Viveiro Xardín Compostela

0 comentarios

Moi boas. Fágovos unha breve introducción sobre o viveiro que elexín para a realización do traballo e que fomos visitar Toñito e eu.O viveiro é Xardín Compostela ubicado en Roxos (Villestro)pertencente ó concello de Santiago. Despois de falar cos propietarios e concertar o día de visita presentámonos alá para informarnos de como funciona e como se traballa no viveiro.
O viveiro vende ó público todo tipo de plantas, pero prima a planta de temporada. De feito explicáronnos que eles o que producen so é planta de temporada. Teñen outro viveiro en Lestedo no que so se adican a producir planta,mentres que o de roxos é onde venden ó público.

Fomos facer o día seguinte a visita ás instalacións de Lestedo, onde producen a planta, polo que poidemos ver un pouco máis de cerca o proceso que seguen para sacar a planta, os sistemas de rego, o proceso de abonado,etc.Ó largo da semana subirei o traballo para que poidades opinar. Saudos a tod@s

Rego e fertilización

0 comentarios

Unha das actuacións máis importantes en Bonsai é o rego, neste empregase o rego manual a través de mangueiras, cun dosificador en forma de capuchón de regadeira na punta.

Vos adxunto un documento dunha revista para que vexades como se fai:
Rego en Bonsai

Outro detalle de importancia no mantemento dos bonsais é o abonado. O abonado faise en forma sólida, existen diferentes tipos, tanto se usan os máis ricos en nitratos (os que coñecemos como químicos) , e os orgánicos (aínda que tamén coa súa composición química, non deteriora as condicións do suelo). A fariña de semente
de algodón, a fariña de sangue, a de peixe, a fariña de óso ou o esterco animal e de ave son recomendables.
Un estándard no mundo do bonsai podería ser un 664 (6% de Nitrógeno, 6% de Fósforo y 4% de Potasio), concentraciones maís elevadas so é posible conseguilas en forma química (cos que hai que andar con ollo nas dosis xa que é facil quemar as raices).

Biogold

Xa abondando máis no tema dun correcto abonado ...

Sustratos e granulometrías

0 comentarios

Akadama

Sustratos para bonsáis

O sustrato é o material usado para cultivar plantas. Os substratos pódense facer a base de turba, area, vermiculita, perlita, fibra de coco, compost, cortiza de piñeiro, etc. Mesturas de varios deles ou calquera en solitario é un substrato.

Para cultivar Bonsáis o substrato debe ter unha serie de propiedades que fagan posible, ademais de soster a planta, un desenvolvemento san das raíces así como o sustento. Hai certos detalles crave que se deben ter en conta na súa composición.

As principais calidades que debe ter son:

A estrutura é fundamental xa para que manteña un bo estado de humidade e drene ben o exceso desta.

Debe reter os nutrientes que se lle achegan á árbore en forma de abonos e ten que ser posible controlar o seu grao de acidez ou alcalinidad.

Debe ser esponjoso e solto para conter aire que serve de osíxeno ás raíces.

Aínda que o substrato teña todas estas características xerais non podemos dicir que haxa unha mestura ideal para Bonsáis. Para a elección ou preparación do substrato debe terse en conta o tipo que imos cultivar e as súas preferencias de chan ou substrato. Segundo a planta pode requirir distintos tipos de PH, distinto estado de humidade, mesmo distintas necesidades de nutrientes.

Pódense facer infinidade de mesturas de substratos, unhas poden ser mais estándar que outras, e non existe unha mestura especifica e concreta para unha especie determinada, para algúns afeccionados será mellor unha mestura e para outro será mellor outra, é un tema que sempre preocupa aos afeccionados e non debería de ser así.

Todos os ingredientes a mesturar han de ser tamizados refugando as partículas máis finas, debido a que estas se depositarán no fondo da maceta obstruyendo a drenaxe e apelmazando a terra que anula a aireación da mesma.

A granulometría do substrato que é a medida do tamaño das partículas, grans e rocas dos chans, depende da árbore a tratar e en que estado atópese. Para os primeiros anos de cultivo nos que se necesita un crecemento rápido, as granulometría ha de ser máis ben grosa, aínda que depende tamén do tamaño da árbore e da maceta, está comprobado que se desenvolven moito mellor as raíces nun composto de gran máis ben groso, sobre todo cando teñen que reporse tras ser podadas. Cun substrato así, é dicir, máis ben groso, pódese abonar e regar de forma máis asidua, favorecendo o crecemento da nosa árbore. Tamén se utiliza esta granulometría máis ben grosa, cando unha árbore está débil ou pouco lozano. O tamaño de calibres para unha mestura básica nestes primeiros transplantes, será unha combinación deles, oscilando desde 2 mm. a 7 mm. aproximadamente, refugando como se dixo anteriormente as partículas mais finas. Para este labor hanse de cerner todos os compoñentes da mestura por un tamiz do calibre de 2 mm, se traballamos con coníferas é aconsellable utilizar un tamiz do calibre de 3 mm.

Se estamos a tratar unha árbore que xa pasou os primeiros anos de cultivo e de formación, iranse variando e modificando as cantidades do composto e a granulometría do mesmo, pois as necesidades da árbore tamén cambian co tempo. Para as árbores máis establecidas e cun certo cultivo, utilízase un gran máis fino, dado que a necesidade de crecemento da árbore substitúese pola de mantemento, a menor calibre de granulometría menor crecemento.

Produtores 2012-2013

Produtores 2012-2013
De dereita a esquerda: Kevin, Cristina, Esperanza, Xurxo, Sergi, Gustavo, Jorge, Alex, Tamara, Jacobo, José Manuel.Na parte inferior: Héctor, Óscar, Martín e Ventura. Fáltanos o produtor Brea.

Productores 2010/2011

Productores 2010/2011
De dereita a esquerda e de arriba a abaixo: Chema, Fernando, Andrés, Jesús Manuel, Inés, Javier, David, Carlos, Iria, Toñito, Hugo, Lorena e Ruso. Tamén están no grupo pero faltan na foto:Miguel Angel, Cristina e Zalo

Os Novos Productores

Os Novos Productores
Nesta rubica fotográfica temos os novos productores, tras unha saida o campo, son de esquerda a dereita Mario, Ramón, Silvia, Francisco, Pilar, Jose Manuel, Angel Castro, Alberto, Oscar, J.Martín, Juan, Angel García, Fernando e David.

Os productores

Os productores
Na foto os sonrintes productores, non se sabe si por puro placer ou por inconsciencia ante o que lles espera. Son de dereita a esquerda na liña de atrás: Rocío Torreira, Xosé Manuel Calvo, Julio Cesar Martino, Manuel Rúa, Amable Rodríguez, Marta Fraiz, e na liña dianteira: Francisco Romar, Rocío Gardes, Natalia Piñeiro e Sandra Sánchez. Faltan Rocío Sampedro e o productor ocasional Juan Santiso.

remexe polo blog

 
Producindo Planta - Template By Blogger Clicks