28/3/09

Planta araña

1 comentarios

Gustaríame ensinarvos unha planta que teño na casa e que me parece moi curiosa. Foi unha planta dada e ata fai pouco non lle sabía o nome, eu chamáballe a da tea de araña e agora verdes porque:



Como podedes ver parece que ten unha tea de araña enriba dela (a persoa que no la dou ó principio quitáballa pensando que era por iso ata que se deu conta de que a formaba a propia planta). Investigando en internet, o cal non me foi moi doado porque o único que sabía era como era pero non o nome, dei con ela. O seu nome común tiña referencia a tal característica: Sempreviva de arañas, Sempreviva de telarañas; polo tanto eu non estaba tan enganada no seu nome. Cientificamente denomínase Sempervivum arachnoideum (xénero: Sempervivum).
Outra curiosidade a destacar dela e a súa forma de reproducirse. Cada roseta propagase lateralmente por renovables, estes caen despois ó chan e comezan a medrar de forma independente . Tamén o pode facer sexualmente polas súas diminutas sementes pero ás miñas aínda non lles saíu nunca a flor (porque tardan varios anos en sairlle).
Nas seguintes fotos da miña planta pódese ver claramente tanto as súas características morfolóxicas como a súa forma de reprodución asexual, ambas características parécenme moi curiosas e sorprendentes.


26/3/09

Fotos da práctica de esgallos

2 comentarios

Durante este curso realizamos unha serie de prácticas sobre a produción de planta. Unha delas foi a de esgallos. Neste post non vos vou falar dos esgallos en si, xa que podedes obter información detallada sobre eles se ides á sección de apuntes de clase que se atopa na marxe dereita deste blog (ó igual que de outros moitos temas interesantes sobre a produción de planta), pero si vos quero ensinar unhas fotos que realicei durante o transcurso da práctica. Nelas poderedes observar como traballamos en grupo e a forma en que realizamos o enchido das bandexas con diferentes tipos de substratos e mesturas distes (area, turba e perlita), e tamén a fase de realización dos esgallos e de introdución nos diferentes substratos. Os esgallos recibiron dous tipos de tratamentos: con hormonas de enraizamento en po e tamén en forma líquida. Unha parte dos esgallos deixámolos sen ningún tratamento para poder comprobar, non só a diferenza de enraizamento entre os distintos tipos de substratos, senón tamén entre os que levaban ou non hormonas de enraizamento. Despois de rematar deixamos a zona de traballo limpa e ordenada, factores moi importantes á hora de traballar e que deben estar sempre presentes.
Aínda que fago eu este post, gustaríame tamén mencionar a todos os meus compañeiros de clase que dunha ou doutra forma axudaron á súa realización.

Fotos Schlumbergera

2 comentarios

A miña compañeira Rocio Torreira realizou un post moi bonito e interesante sobre a Schlumbergera e aproveitando unhas fotos que eu lle realizara a esta planta, que temos no noso instituto, decidinas compartir con todos vos. Aínda que non son unha experta realizando fotos, espero que vos gusten e que vos sirvan de referencia para poder recoñecela mellor.

Características de plantas

0 comentarios


Para non facer tan monótono e largo o post anterior decidin repartir a información en dous:

Bambú: Pranta herbácea, de rápido crecemento. Moi empregada nos países tropicais do sureste asiático para facer tablas, escaleiras, canas de pescar, tuberías. Coas súas fibras fanse canastos, sombreiros. Constitúe o alimento exclusivo dos osos panda. Unha das súas especies, o bambú xigante, é capaz de medrar 60 centímetros ó día. Esta variedade pode acadar os 50 metros de altura e medio metro de diámetro, na súa base.
















Cacao: A árbore do cacao comezou a cultivarse en América, onde era xa un producto básico nalgunhas culturas antes de que chegaran os colonizadores europeos. No século XVI introduxose en África, que é donde máis se cultiva na actualidade. Só unhas trinta das aproximadamente 6.000 flores que se abren durante o ano chegan a formar sementes. As sementes ou fabas do cacao están pechadas nunha mazorca ou piña de cor pardo avermellada, ten un sabor amargo. Delas extraese o cacao, materia prima a partir da cal se fábrica o chocolate. Estas sementes conteñen tamén unha abundante grasa, chamada manteca de cacao, e que se emprega para fabricar medicamentos, cosméticos e xabóns.













Caña de azúcar: Da familia das gramíneas. Cortanse a man, coa axuda dun machete. A continuación, transportanse a un inxenio, que é unha fábrica donde se trituran os talos e de eles obtense o azúcar moreno.
















Caqui: Árbore americano, o seu fruto cando madura é de agradable sabor. A súa madeira é pesada e dura, moi apreciada para a fabricación da cabeza dos paus de golf.












Cyca revoluta: Planta con aspecto de palmera, sen embargo están emparentadas cos pinos. De lento crecemento, pode tardar 20 ou 30 anos en medrar un metro. Esta especie é tan antiga que xa existía na época dos dinosaurios.














Drago: Esta árbore pode acadar os 30 metros. Ten follas alongadas, de nervios paralelos e cor verde grisáceo. Non se ramifica nin florece ata pasados varios anos de vida. Orixinario das Islas Canarias, ( en Tenerife está o maior e máis antigo exemplar, po que lle chaman drago milenario). O seu nome proven de Draco, que significa dragón, e de dracaena, que significa femia de dragón. Isto é debido a que a súa savia vermella e espesa, identificabase coa sangue do dragón. A esta resina atribuíanselle antigamente propiedades medicinais. Tamén se empregaban para cortar hemorraxias, e como colorante para pinturas e lacre. As súas follas son de cor azulada.

















25/3/09

Características de plantas

0 comentarios

Estas son as características dalgunhas prantas pouco coñecidas e algunha máis cotidiana:

Acelga: A parte que comemos é a folla e sobre todo o peciolo.

















Alfalfa: Da famila das leguminosas, moi empregada dende o século V antes de Cristo, para a alimentación do gando, non só cabalar, senon ovino, vacuno incluso aves de corral. De gran resistencia á sequía, xa que as súas raíces son capaces de profundizar ata os nove metros na procura de auga.























Algarrobo: Ten as súas follas redondeadas, que se diferenzan fácilmente das follas da aciñeira, que ten bordes con saintes puntiagudos. Estes saintes son moito máis acentuados nas follas do acivro. O seu nome científico é ceratonia, facendo con iso referencia á forma de corno que teñen os seu froitos. As vainas da algarroba constitúen un alimento importante para o gando. As súas sementes empregaronse no Oriente como unidade de peso de metáis preciosos, dando nome ó quilate.





















Amendoeiro: As súas flores son brancas, duns 4 cm de diámetro, co centro de cor rosada, no que se distinguen perfectamente os estames. As principais variedades son a da amendoa ancha de Valencia, e a alongada ou xordana de Málaga. A súa amendoa ten mucílago (para combatir o estreñimento).
















Aloe: Estas prantas teñen unhas follas carnosas con espiñas nos bordes, para aguantar a sequedade, como os cactus, a as súas flores sobresaen, vermellas, en forma de espiga. Son moi frecuentes nos nosos xardíns. O seu nome procee do árabe alloeh. O zume das súas follas ten propiedades medicinais e era empregado como purgante. Unha variedade do aloe e o aloe vera, o seu zume e empregado para fabricar cremas para a pel.
















Araucaria: É unha conífera. Identificase fácilmente polas súas ramas horizontais dispostas en forma de estrela ó redor do tronco, e pola gran altura que pode acadar (70 metros). O seu tronco é de cor marrón oscura. As súas piñas formanse nas ramas máis altas. No Parque de Malaga hai exemplares de máis de 40 metros. Esta árbore esixe certa humidade no ambiente, e non soporta ben as xeadas. Tamén se cultiva en macetas como pranta de interior. A pesar de ser orixinario de Australia, o seu nome deronllo en Chile. Alí os indios alimentabanse coas súas sementes. O seu tronco longo era moi apropiado para facer os paus maiores dos barcos. Tamén se emprega na construcción, e con fins decorativos. Está moi extendido na cidade de Málaga.






















Árbore do amor: é unha árbore de crecemento máis ben rápido, ten unha característica copa redondeada. As súas follas son de cor verde claro, acorazonadas, de ahí o nome de arbore. Ó ser de folla caduca, ocorre que cando bota flores (febrero-marzo) non ten follas aínda. Os seus froitos son unas legumbres planas moi numerosas, da cor do ferro oxídado. Chámaselle tamén “árbore de Xudas”, porque di unha lenda que desa especie era a árbore no que se ahorcou o apostolo de Xesus.























Ave do paraíso: Hai que distinguir dúas variedades: a xigante e a pequeña. En ambalas dúas bota flores cuia forma recorda á cabeza dunha ave, de donde ven o nome desta planta. Tanto a forma da flor como o néctar que conten son para atraer ós paxaros polinizadores. A súa corola é azul e o caliz amárelo. Florece en febreiro. Non soe dar froitos, porque na nosa zona xeográfica non existen aves que soen polinizar a estas prantas.















24/3/09

Schlumbergera

1 comentarios

Como remate das características das que vos informei anteriormente sobre as miñas dúas plantas de interior aquí vos deixo as da Slumbergera:

Caracteristicas:

A slumbergera pertence á familia dos Cactus. Como tal costitúe, en determinadas rexións de América, o elemento dominante da vegetación. Medran nas estepas e rexións semidesérticas, tropicais e subtropicais, frecuentemente nas montañas, sobre as rochas ou epífitos sobre as árbores. Poden presentar formas variadas: columnar,de penca , globosa... O talo é verde e brando, e soe estar provista de costillas. A inmensa maioría dos cactus carecen de verdadeiras follas. As flores, de multiples cores, son bisexuadas, xeralemente regulares ou simétricas. As espiñas saenlle das areolas, regularmente distribuídas sobre a arísta das costillas ou sobre as protuberancias do talo. A familia das cactáceas agrupa uns 200 séneros de 2000 especies.

Multiplicacion:

Multiplícanse por esqueixes en agosto ou entre xaneiro e marzo. Arraiga en turba a unha temperatura de 22 ºC. As plantas adultas cultivanse entre 18 e 22 ºC, cunha lixeira sombra. Os capullos formanse cando o día ten de 8-9 h de luz e a temperatura nocturna é de 15 ºC.

Consellos para un bo mantemento:

Demarzo a agosto, as regas han de ser regulares, ainda que moderadas. Pulverizar a planta de vez en cando. Limitando as regas dende mediados de agosto a mediados de setembro, favorecemos á formación de flores. A partir de outubro, reanude as regas ata finais da floración. Reduza despois a temperatura ata 15 ºC e reguea moi pouco ata marzo. Transplantala logo a un sustrato permeable, turba e terra mineral en cantidades iguais, cun pH de 5.5 a 6.5. É aconsellable engadirlle unha solución de abono completo ó 0.2% que conteña nun principio maior cantidade de nitróxeno, despóis maior cantidade de fosfatos.




Produtores 2012-2013

Produtores 2012-2013
De dereita a esquerda: Kevin, Cristina, Esperanza, Xurxo, Sergi, Gustavo, Jorge, Alex, Tamara, Jacobo, José Manuel.Na parte inferior: Héctor, Óscar, Martín e Ventura. Fáltanos o produtor Brea.

Productores 2010/2011

Productores 2010/2011
De dereita a esquerda e de arriba a abaixo: Chema, Fernando, Andrés, Jesús Manuel, Inés, Javier, David, Carlos, Iria, Toñito, Hugo, Lorena e Ruso. Tamén están no grupo pero faltan na foto:Miguel Angel, Cristina e Zalo

Os Novos Productores

Os Novos Productores
Nesta rubica fotográfica temos os novos productores, tras unha saida o campo, son de esquerda a dereita Mario, Ramón, Silvia, Francisco, Pilar, Jose Manuel, Angel Castro, Alberto, Oscar, J.Martín, Juan, Angel García, Fernando e David.

Os productores

Os productores
Na foto os sonrintes productores, non se sabe si por puro placer ou por inconsciencia ante o que lles espera. Son de dereita a esquerda na liña de atrás: Rocío Torreira, Xosé Manuel Calvo, Julio Cesar Martino, Manuel Rúa, Amable Rodríguez, Marta Fraiz, e na liña dianteira: Francisco Romar, Rocío Gardes, Natalia Piñeiro e Sandra Sánchez. Faltan Rocío Sampedro e o productor ocasional Juan Santiso.

remexe polo blog

 
Producindo Planta - Template By Blogger Clicks