1/2/10
Recollida de "Trufa" do monte para ós viveiros
A recolleita de trufa na historia estivo ligada aos porcos, que polo seu olfato detectaban o fungo baixo á terra. Na actualidades só se permite o uso de cans adestrados, antigamente toda a trufa que se recollía era silvestre sobre todo de aciñeiras e robles, aínda que tamén se micorriza en castaños, avellanos é almendros. Isto ocurría en diferentes zonas de España, hai aciñeiras que nas súas raíces síguense producindo trufas o cabo de varios séculos de vida.
Hoxe en día mantense a recollida de trufa silvestre (trufa negra), pero nas últimas décadas experimentaron un forte desenrolo ás plantacións de trufas que na actualidade supoñen ó groso da oferta.
A empresa Inofrut situada na localidade de Sarrión en Teruel iniciou á súa actividade hai máis de 15 anos, dispón de 30ha, á producción anual é de uns 100.000 plantóns micorrizados, a maior parte deles comercialízanse en España, aínda que se vende unha parte á Italia é Francia. Á producción de plantas para a obtención de trufas concrétase na micorrización ou colocación de micelios de trufa nas raíces dos plantóns.As plantacións trufeiras soen ter un marco de 200 é 300 árbores, o que a uns 6 euros por plantón supón unha inversión de uns 1.500 euros/ha, ás plantas inician á producción o cabo de 6 anos e poden producir ata os corenta. A recolleita faise entre ós meses de novembro é febreiro, a producción media pode chegar ós 70 Kg/ha.
A superficie trufeira en España sitúase nunhas 7.000 ha, das que 1.000 están en Soria é donde destaca Sarrión en Teruel con 3.000, isto sitúa a localidade turolense nun dos puntos máis importantes da UE.
0 comentarios:
Publicar un comentario