6/3/10

VISITA A VIVEIROS DENOY

0 comentarios

Hola¡

Aínda que cun pouco de retraso, vouvos a falar da visita que fixemos a viveiros Denoy o pasado día 2 de febreiro.

Este viveiro, situado no concello de Arzúa, está especializado na producción de tres especies: camelia (Camelia japonica), rhododendro (Rhododendron sp.) e azalea (Azalea japonica). De entre estas tres especies, a maior parte corresponde á camelia, o que fai que viveiros Denoy sexa unha empresa punteira nesta producción a nivel europeo.

Como guía tivemos a un técnico da propia empresa, que nos amosou a maior parte das instalacións, así como todas as fases polas que pasan as plantas (fundamentalmente de camelia) antes de ser comercializadas. A superficie total do viveiro é dunhas 70 ha., dentro das cales se distribúe toda unha rede, máis ou menos ordeada, de naves, camiños principais, camiños secundarios, almacéns, etc.

A primeira parada da visita foi nunha nave, próxima á entrada da finca, na que estaba disposta planta de camelia preparada para comercializar. O transporte, tanto da planta que sae da empresa para comercializar (exceptuando plantas moi grandes), como as que pasan dunhas naves a outras dentro do propio recinto, faise mediante carrys. Aquí poidemos ver a máquina que empregaban para embalar os carrys antes de cargalos no camión (en cada camión collen apróximadamente uns 43 carrys).

Para que a planta de camelia sexa "apta" para a súa venta, téntanse acadar unha serie de características :

  • Un único pé de planta por maceta.
  • Que o colo da raíz se atope o máis baixo posible.
  • Un mínimo de 5 botóns florais para as plantas dispostas en macetas de 1,5 l., e de 8 para aquelas que están dispostas en macetas de 3 l.
Cerca desta nave había un estanque no que se recollía a auga da choiva, así como o excedente da rega, toda ela empregada para a súa posterior utilización na rega da planta en todo o viveiro.

A seguinte parada foi nun pequeno alpendre no que aparte de ter algún tractor e diversos apeiros, habían dúas máquinas arrancadoras de planta coas que se extraían os exemplares dispostos nos campos de plantación.

A visita continuou por algún dos demáis invernadoiros nos que estaba disposta a planta de camelia durante as súas distintas fases de desenrolo. A superficie dalgún destes invernadoiros era de 1 ha.

O sistema de reproducción empregado é o do esgallado a partir de plantas nai específicamente seleccionadas. Os esgallos, despóis de ser sometidos a un tratamento con hormonas durante unhas 24 horas, introdúcense en bandexas de alveolos, nas que previamente se dispuxeron unhas pequenas porcións compactadas de sustrato, que o viveiro compra xa feitas, as cales lle proporcionan á planta a auga e os nutrintes que esta precisa nesta fase. Neste invernadoiro o mantemento da humidade realizase mediante un sistema fog system. Para garantir unha temperatura adecuada, o invernadoiro tiña unha instalación de calefacción composta por 4 caldeiras de gasoil. O enraizamento dos esgallos conséguese, apróximadamente, transcorridos dous meses. Despóis, no mes de febreiro, transplantaránse ós contedores de 0,5 l. Transcorrido un ano, a planta non comercializada pásase a macetas de entre 1 e 3 l. Posteriormente, é preciso levar a cabo, sobre éstas últimas, un mantemento que consistirá, fundamentalmente, en labores de poda e abonado.

No caso dos rhododendros, a plantación facíase en macetas de 2 l. para logo transplantalos ás parcelas de campo donde se acadarán mellores desenrolos.

Un tema de moita importancia é o da protección fronte as pragas e as enfermidades. A camelia soe verse afectada por Phytoptera, enfermidade de tipo fúnxico, que require cuarentena. Para evitar este tipo de problemas, tense un especial control no grao de humidade das instalacións, e lévanse a cabo tratamentos fitosanitarios cada mes. Un problema deste tipo implicaría un forte revés para a empresa, pois ante o risco de contaxio a plantas de outros países, deteríase temporalmente a comercialización de planta no viveiro.

A xeito de resumo, aquí vos deixo unhas cuantas fotos da visita:



Un saúdo.

5/3/10

Cómo transplantar

0 comentarios


Boas, buscando información para colgar no blog, atopei un vídeo no que nos explica cómo se debe realizar un transplante de planta en envase. Ademais deste vídeo, teñen outros moi interesantes sobre a poda de frutais, ferramentas para a poda, tipos de bulbos, etc. O enlace é http://www.videos.miarevista.es/





video


Fonte: http://www.videos.miarevista.es/

4/3/10

A camelia patrimonio cultural de Galicia

0 comentarios

A camelia, orixinaria de oriente foi introducida en Europa, chegando a Galicia, ata converterse en a maior produción ornamental de Galicia. Nun principio a camelia so estaba presente nos pazos señorais, con alto poder adquisitivo. Pero a partir do seculo XIX o seu cultivo foise xeneralizando, debido a que as condicións climáticas e de solo de Galicia son idóneas para o seu cultivo.



agalega.info - Videos das noticias dos informativos da TVG


No video fálonos da importancia da camelia en Galicia e dows estudios que se fixeron na E. F. do Areeiro, como o estudio do seu aceite.

3/3/10

Carro de rega

0 comentarios

Un dos sistemas de rego en viveiros que vimos na clase e que me pareciu máis curiosos foi o carro de rega. Este sistema consiste nunha barra,cun ancho determinado, suspendida por riba das plantas e que conta cunha boquillas de rego. Mediante uns raíles colocados ó largo do viveiro, a barra coas boquillas vaise desprazando e regando accionada por un motor, todo elo de forma automática. Este sistema é usado para rega de planteis en invernadoiro e de plantas en maceta ou en contenedro no exterior.



Detalle da barra provista de boquillas de rego, que se vai desprazando ó largo do raíl.









Este é o raíl polo que se desplaza a barra.

El Romero

0 comentarios

El romero (Rosmarinus officinalis) es una planta aromática que posee una amplia variedad de usos, entre ellas: Formar setos en jardines, decorar jardineras, en cocina, e incluso en medicina tradicional, con el famoso alcohol de romero para aliviar dolores musculares.

Vamos a hablar, centrándonos un poco mas en la materia que nos concierne, sobre el cultivo de esta especie con la finalidad de obtener romero para alimentación o medicinal:

Normalmente cuando queramos obtener romero con fines industriales, lo mas factible económicamente es utilizar esquejes, pues de esta forma adelantaremos bastante el proceso que usando semillas. Como norma general se colocarán en hileras separadas unos 20cm y con una separacion entre planta y planta de unos 15cm. Una vez los esquejes enraicen se prodecerá a tu traslado a campo donde se obtendrá una plantación con una densidad aproximada de unas 10.000 a 15.000 plantas hectarea.


En aproximadamente 3 años podremos obtener la primera cosecha, esta se realizará justo antes de la floración facilitando así la aparición de nuevos brotes de madera tierna con una gran abundancia de hojas (cabe recordar que tanto para medicina como para cocina, aprovechamos solo las hojas). es conveniente realizar las cosechas con un año de por medio y renovar los cultivos aproximadamente cada 6-8 años, o bien previamente si se observa un descenso acusado de la producción.

El tratamiento de la cosecha será el siguiente:
Una vez recolectado se prodece al secado que podrá ser tanto manual como artificial, posteriormente se separan las hojas de los tallos desechando en la mayor parte de los casos estos, y se embalarían las hojas para su comercialización.

Como opinión personal debo añadir que la sociedad nos tendríamos que concienciar mas con la necesidad de utilizar estas plantas sobretodo en el ambito de la medicina tradicional. En mi experiencia personal puedo expresar de buena fe que hay muchos "remedios de la abuela" vulgarmente llamados, que son altamente efectivos, no debemos olvidarnos de la medicina farmaceutica pues es muy necesaría en muchos casos pero si que la podemos sustituir en pequeñas dolencias que podamos sufrir por toda esta medicina que nos esta regalando la naturaleza.


Parte de esta información ha sido extraida de este enlace





Sistemas de rega

0 comentarios

Elementos dun sistema de rega:
-programador para un ou varios sectores
-colector de válvulas(chave de paso general, arqueta de rexistro é electroválvulas)
-rede de tuberías(tuberías principais,enlaces, alargadores, etc....)
-tipos de aspersores(difusores é turbinas)
-microaspersores,microdifusores,goteiros...
Non mezclar difusores é turbinas nun mesmo sector xa que regan de distinta forma.
Estes son algúns dos materiais necesarios para a instalación dun sistema de rega,aínda que hai outro tipo de automatismos é cada vez máis sofisticados.
Aquí refírome tanto a rega por aspersión como a rega por goteo.

A fertirrigación

0 comentarios

A fertirrigación é unha técnica moi utilizada nos viveiros, consistente na aplicación de nutrintes necesarios para a planta a través da auga de rego. Esta técnica é aplicable a calquera tipo de rego, xa sexa localizado (máis utilizado) ou non.
Esta técnica permite un mellor rendemento nos cultivos, así como unha mellor utilización da auga e dos nutrintes, reducindo a perda destes por lixiviación, evitando que se perdan os excesos.
Esto conleva un aforro de fertilizantes, e o mesmo tempo unha mellor do medio ambiente, así como un aforro económico e de tempo.
O fertilizante soe ser en polvo soluble en auga, utlizando para a súa disolución tanques de auga que realizan a disolución da mestura por medio dun método de axitamento, impedindo que se produzca a precipitación do fertilizante.
Aquí vos deixo unha presentación que encontrei para que poidades ver con mais detalle o funcio namento deste proceso.


A Cor na Natureza

0 comentarios

Como xa vamos acabando neste modulo desvieime un pouco do tema que tiñamos que facer nos post e centreime no que nos atrae das plantas.
E xeralmete o que nos atrae da naturea son as súas cores e formas.




Pero tambien podemos coromper eses colores y formas a nuestro gusto creando topiarias o hibridos como podemos ver neste Picture Trail.




E desta maneira despedirnos cun toque de cor.

Biotopo Sl. Árbore e xardín.

0 comentarios

Miguel Angel Jamardo é un profesional do eido forestal que durante case 10 anos foi encargado dos viveiros de produción de planta do Centro de Investigación Forestais de Lourizan. Chegado un intre, decidiu establecer a súa propia empresa adicada a todo o relacionado coa xardinería, e especializado en talas e podas de árbores de grandes dimensións. Así creou Biotopo para ofrecer ó cliente o seu servicio. Deixo esta páxina enlazada para poder ver exemplos de algún dos seus traballos.
V. ¿Qué facedes xeralmente no voso día a día?
M. Nos adicamonos a todos os traballos relacionados ca xardinería e o paisaxismo, dende o mantemento de zonas axardinadas, deseño e creación de áreas, asesoramento técnico, rutas de senderismo, etc.
V. ¿Cales son os traballos que máis vos solicitan?
M. Depende bastante da época do ano. Temos xardíns ós que facemos o mantemento durante todo o ano e inclúen as podas, tratamentos, corte do cesped, escarificado, etc, pero cando chega o bo tempo, aumentan os clientes que queren traballos máis puntuais. Tamén traballamos moito as podas en altura.
V. ¿Como empezaches a facer ese tipo de poda?
M. Tiña coñecementos de técnicas de escalada arbórea, e unha vez posta en marcha a empresa, decatámonos de que moita xente non atopaba profesionais que traballaran esa parte da xardinería. Nos xardíns xeralmente sempre ai exemplares arbóreos de gran porte que necesitan coidados que non se poden realizar de outro xeito que non sexa subindo a eles, ben sexa por que non ai acceso con maquinaria, por que se atopan preto de vivendas, etc. No caso da tala de exemplares sucede o mesmo, ai que cortalo en tramos para que non cause danos nas vivendas por exemplo. Unha vez que fas unha árbore por medio desta técnica, o veciño ve o resultado e tamén pide presuposto. Cada vez máis.
V. ¿Cal é o custe de ese tipo de traballo?
M. Depende do exemplar e do que teñamos que facer, pero ten en conta que vas estar colgado de cordas a 30m de chan traballando con motoserras, e non é sinxelo. Ademáis do diñeiro ten que gustarche por que sinon non te subes.
V. ¿Porque zonas soes ter o traballo?
M. Nós desplazamonos por toda Galicia, estivemos traballando en Chantada, Vigo, Zas, etc, sobre todo no tema de podas e tala. En canto á xardinería facémolo máis a nivel comarca Barbanza-Santiago, quizas por que en este eido si que ai máis empresas que traballen.
V. Tamén organizas cursos de formación.
M. Organizamos un
curso de poda
de castiñeiro en convenio con unha comunidade de montes veciñais que foi un éxito de asistencia. Agora estamos a preparar un curso de técnicas de enxertado que esperamos celebrar no mes de marzo. A xente sente cada vez máis interés por estes temas.
V. ¿Recomendas a saida profesional da xardinería para un futuro?
M. Eu non me podo queixar, por sorte agora mesmo teño moito traballo, pero tamén é certo que intentamos tocar moitos aspectos e non centrarnos solo en cortar cesped. Para eso a experiencia axuda pero a formación é fundamental. Para crear unha ruta de sendeirismo que te encargue un concello tes que ter unha serie de coñecementos, ó igual que para diseñar un xardín, ou realizar un mantemento. Persoalmente estou moi satisfeito da decisión que tomei de porñer en marcha Biotopo, ainda que lle teña que adicar moitas horas extras.

control de rego

0 comentarios

Buscando na rede encontrei unha páxina web moi interesante. Nesta páxina pódese ver os sistemas de control de rego empregados nos viveiros actualmente. Como pudimos ver na clase os automatismos facilitan moito ó agricultor. a empresa é LITORAL REGAS


La poda

0 comentarios

MÉTODOS DE PODA:

Con árboles jóvenes, el objetivo de la poda debe darles una estructura vigorosa. Según el árbol crece el método de poda es para mantener la estructura, la forma y mantener saludable el árbol.

Para una poda correcta los cortes se hacen en la unión de las ramas o vástagos. En la primavera, el crecimiento anual empieza en las yemas y los vástagos, hasta que se forma un nudo. El tramo de rama entre dos nudos se llama entrenudo.

Los tipos más comunes de podas son:

Adelgazamiento de la copa, es el corte selectivo de ramas para mejorar la penetración de la luz y la circulación del aire en la copa. Su fin es conservar o desarrollar a estructura y la forma del árbol. Para evitar podas innecesarias y la producción excesiva de brotes epicórmicos no se debe cortar más de la cuarta parte de la copa viva.

Las ramas con un ángulo de unión con forma de U deben conservarse mientras que las ramas con un ángulo de unión en forma de V deben eliminarse ya que suelen tener corteza incrustada y produce que no se produzca la unión de las ramas y forma grietas debajo del punto de unión.

Las ramas laterales no deben ser mayores de la mitad del diámetro del tronco. Se debe evitar las colas de león (penachos de ramas y follaje en los extremos de otras ramas) ya que estos provocan enfermedades a causa del exceso de sol. Todas las ramas que se entrecruzan o se rozan deben ser eliminadas.

ELEVACIÓN DE LA COPA

La elevación de la copa consiste en cortar ramas de la parte inferior de un árbol a fin de dejar un espacio asta el suelo para facilitar la movilidad alrededor de el o obtener troncos limpios para la producción de madera. Después de realizar la poda la relación entre copa viva y la altura total del árbol debe ser de dos tercios aproximadamente.


En árboles jóvenes se va realizando una poda para propiciar la forma que va a tener en un futuro y serán podados cada año para retardar su crecimiento.

REDUCCION DE LA COPA

La poda para reducir la copa se usa sobre todo cuando un árbol rebasa el espacio asignado. Este método llamado a veces poda de horquilla descendente es preferible al desmoche porque produce una apariencia más natural y retarda la fecha de la siguiente poda.

La reducción de la copa es el último recurso ya que se forman heridas que son un foco de infección. Para prevenir este tipo de podas hay que saber bien el árbol que se va a plantar, las dimensiones que alcanzan y el lugar en el que se va a colocar ya que de no prevenirlo esto acarrea un trabajo doble e incluso la extracción del árbol para plantar otro, como pasa en las ciudades.





VISITA FINCA DA MOTA

0 comentarios

Superficie plantada ata o de agora = Máis de 300 ha
Tendo en conta a superficie do resto das fincas, hai plantadas case 500 ha.

Especies plantadas: Prunus, Juglans e algo de Arce canadiense
Hai 14000 plantas de Juglans a marco 6 x 5
Hai 30000 plantas de Prunus a marco 5 x 5

Turno esperado --> 20 anos

Clons de Prunus: C-1 ; C-9 ; C-11 ; C-15 ; Garrigosa; K 20 ; K 21 ; K12; K 14 ; KK; Ampurdan

O C-11 está en estudo e o C-9 é moi empregado en Girona

¿Cal é o clon que presenta maior ramosidade? Garrigosa

¿Cal é o clon que presenta un maior crecemento? O C-1, C-9 e C-15

Empregan tutores de ferro galvanizado de 6 m de altura

Realizan control de crecemento en cada sector, medindo en 50 árbores a altura e o diámetro a 1,50 m.

A poda realízase ata 12 metros. Remata en marzo, aínda que tamén realizan algo en verde.

INSTALACIÓNS

No invernadeiro hai un filtro de area
Para o rego do exterior hai filtros de anillas com sistema autolimpiante, dende a nave central parte o sistema de rega que bonbea auga para a toda a finca, caudal é de 350.000 litros/hora,
rega mediante goteo.
A capacidade das balsas para o rego é de 6 millóns de litros.


Produtores 2012-2013

Produtores 2012-2013
De dereita a esquerda: Kevin, Cristina, Esperanza, Xurxo, Sergi, Gustavo, Jorge, Alex, Tamara, Jacobo, José Manuel.Na parte inferior: Héctor, Óscar, Martín e Ventura. Fáltanos o produtor Brea.

Productores 2010/2011

Productores 2010/2011
De dereita a esquerda e de arriba a abaixo: Chema, Fernando, Andrés, Jesús Manuel, Inés, Javier, David, Carlos, Iria, Toñito, Hugo, Lorena e Ruso. Tamén están no grupo pero faltan na foto:Miguel Angel, Cristina e Zalo

Os Novos Productores

Os Novos Productores
Nesta rubica fotográfica temos os novos productores, tras unha saida o campo, son de esquerda a dereita Mario, Ramón, Silvia, Francisco, Pilar, Jose Manuel, Angel Castro, Alberto, Oscar, J.Martín, Juan, Angel García, Fernando e David.

Os productores

Os productores
Na foto os sonrintes productores, non se sabe si por puro placer ou por inconsciencia ante o que lles espera. Son de dereita a esquerda na liña de atrás: Rocío Torreira, Xosé Manuel Calvo, Julio Cesar Martino, Manuel Rúa, Amable Rodríguez, Marta Fraiz, e na liña dianteira: Francisco Romar, Rocío Gardes, Natalia Piñeiro e Sandra Sánchez. Faltan Rocío Sampedro e o productor ocasional Juan Santiso.

remexe polo blog

 
Producindo Planta - Template By Blogger Clicks