9/12/08

Excursión a unha planta de tratamento de setas


A pasada semana fomos de excursión os alumnos do Instituto a unha empresa de tratamento, almacenaxe e comercialización de setas silvestres. A empresa chamase J. Xaneiro, está nas Brañas, Concello de Toques.Alí atendeunos unha señora moi amablemente e explicounos os procesos que lles fan alí as setas. O proceso de traballo da empresa é o seguinte:
A xente recolle as setas no campo, e levalas cara a este lugar, aquí cómpranlle as setas, pésanllas e as clasifican.
Posteriormente fanlles un tratamento de limpeza e clasificación por especies e categorías.
Logo as mandan cara Cataluña, Francia e Italia para alí vendelas. As veces teñen que almacenalas nunhas cámaras mentres non se mandan cara aló.
Cando se teñen que almacenar métense nunhas cámaras de frío, na primeira pasan pouco tempo e están a unha temperatura de 2- 3 º C e a na outra, a temperatura é de - 20º C. e é nela mantéñense máis tempo e e normalmente este último tratametno só se fai coas de 2ª e 3ª categoría.
Esta empresa tamén ten unha planta onde se fai un primeiro cociñado das setas, e o secado dalgunhas como por exemplo os Cantarellus tubaeformis pero segundo nos comentou a señora normalmente as venden ó natural.
Tamén nesta empresa fan tratamentos a outras vexetais como o secado de loureiro, fabas etc.
Esta excursión ten moita importancia dende o punto de vista da produción de planta, xa que á hora de producir planta debemos producir planta micorrizada, xa que nesta relación simbiótica, os participantes obteñen beneficio. Neste caso a planta recibe do fungo principalmente nutrientes minerais e auga, e o fungo obtén da planta hidratos de carbono e vitaminas que el por si mesmo é incapaz de sintetizar mentres que ela podelo facer grazas á fotosínteses e outras reaccións internas. As micorrizas son a asociación entre raíces dunha planta e o micelio dun fungo, de forma que a extensión do micelio participa na absorción de nutrientes para a planta. Ademais levar planta micorrizada ao monte pode darnos uns aproveitamentos a maiores da madeira, que si se fan ben e se xestionan de forma adecuada os rendementos poden ser elevados xa que hai setas que se pagan moi ben. En Galicia hai moitos viveiros que xa venden planta micorrizada como é o Viveiro Hifas da Terra.
Podedes ver as fotos que saquei.

1 comentarios:

Marina dijo...

Bo comentario, ben xustificado e levado cara o tema que nos interesa.

Produtores 2012-2013

Produtores 2012-2013
De dereita a esquerda: Kevin, Cristina, Esperanza, Xurxo, Sergi, Gustavo, Jorge, Alex, Tamara, Jacobo, José Manuel.Na parte inferior: Héctor, Óscar, Martín e Ventura. Fáltanos o produtor Brea.

Productores 2010/2011

Productores 2010/2011
De dereita a esquerda e de arriba a abaixo: Chema, Fernando, Andrés, Jesús Manuel, Inés, Javier, David, Carlos, Iria, Toñito, Hugo, Lorena e Ruso. Tamén están no grupo pero faltan na foto:Miguel Angel, Cristina e Zalo

Os Novos Productores

Os Novos Productores
Nesta rubica fotográfica temos os novos productores, tras unha saida o campo, son de esquerda a dereita Mario, Ramón, Silvia, Francisco, Pilar, Jose Manuel, Angel Castro, Alberto, Oscar, J.Martín, Juan, Angel García, Fernando e David.

Os productores

Os productores
Na foto os sonrintes productores, non se sabe si por puro placer ou por inconsciencia ante o que lles espera. Son de dereita a esquerda na liña de atrás: Rocío Torreira, Xosé Manuel Calvo, Julio Cesar Martino, Manuel Rúa, Amable Rodríguez, Marta Fraiz, e na liña dianteira: Francisco Romar, Rocío Gardes, Natalia Piñeiro e Sandra Sánchez. Faltan Rocío Sampedro e o productor ocasional Juan Santiso.

remexe polo blog

 
Producindo Planta - Template By Blogger Clicks